Czy podgrzewanie w mikrofali jest szkodliwe?
Istnieje wiele mitów dotyczących podgrzewania w mikrofali. Tak przygotowywane posiłki mają być bezwartościowe, nie odżywcze, mało smaczne, a nawet rakotwórcze. Jak jest naprawdę i jak zdrowo ogrzać gotowe jedzenie?
Skąd wziął się mit o szkodliwości podgrzewania w mikrofali?
Kuchenka mikrofalowa to urządzenie zmieniające fale elektromagnetyczne (pobierane z gniazdka) na fale elektromagnetyczne, czyli mikrofale. Fale poruszają cząsteczki wody znajdujące się w jedzeniu, które zaczynają drgać rotacyjnie. Drgania te powodują tarcie, w rezultacie czego żywność staje się ciepła.
Warto zaznaczyć, że kuchenki mają również regulację mocy – im wyższa moc, tym więcej fal elektromagnetycznych, a co za tym idzie – szybsze podgrzewanie w mikrofali. Obrotowy talerz znajdujący się we wnętrzu urządzenia sprawia, że jedzenie ogrzewa się równomiernie ze wszystkich stron.
Zatem czy podgrzewanie w mikrofali jest szkodliwe? Fale elektromagnetyczne to pojęcie, które wielu z nas kojarzy z lekcji fizyki w szkole lub filmów popularnonaukowych, nic więc dziwnego, że nie kojarzy się z żywnością. Należy jednak podkreślić, że emitowane przez urządzenie fale nie przedostają się na zewnątrz, a po ogrzaniu jedzenie nie zostają w nim, tylko znikają.
Podgrzewanie w mikrofali a inne sposoby obróbki termicznej jedzenia
Zarówno podgrzewanie w mikrofali jak i inne formy obróbki termicznej jedzenia (np. gotowanie, smażenie czy pieczenie) sprawiają, że posiłek traci wartości odżywcze. Głównie jest to spowodowane działaniem wysokiej temperatury i warunków jakie są stosowane podczas obróbki cieplnej. Im krócej podgrzewamy – tym straty będą mniejsze. Lepszym pomysłem jest również podgrzewanie „na sucho” lub na parze, ponieważ w wodzie rozpuszcza się część składników odżywczych.
Obróbka termiczna ma również swoje niepodważalne zalety – jedzenie zyskuje na walorach sensorycznych (smak, zapach, kolory, konsystencja), a także zwiększa się jego strawność oraz przyswajalność.
Podgrzewanie w mikrofali jest ponadto niezwykle szybkie i wygodne, nie wymaga bowiem użycia wielu naczyń, dodatkowego tłuszczu czy oczekiwania aż urządzenie się rozgrzeje. W mikrofali lądują jednak często dania wysoko przetworzone, z dużą ilością konserwantów, cukru, soli i tłuszczy – takie jedzenie z pewnością nie poprawi naszego samopoczucia i zdrowia. Jakie są alternatywy, jeśli nie mamy czasu na samodzielne gotowanie?
Catering dietetyczny do podgrzewania w mikrofali
Catering dietetyczny to świetna opcja na zadbanie o zbilansowany plan posiłków bez zaangażowania. Wystarczy wybrać interesujący nas plan (w ofercie posiadamy m.in. plan katogeniczny, wegetariański, bez nabiału, ryb lub glutenu albo dietę optymalną), a kurier dostarczy zdrowe smaczne dania codziennie rano pod wskazany adres.
Gotowe posiłki mogą być podgrzewane w mikrofali, co jeszcze bardziej zmniejszy czas potrzebny na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów na co dzień. Zamów zestaw próbny w promocyjnej cenie i przekonaj się, że wartościowe jedzenie jeszcze nigdy nie było tak łatwe.