przykładowe gotowanie danie z diety pudelkowej z wyborem

Czy podgrzewanie w mikrofali jest szkodliwe?

Published On: 25 stycznia, 2022
danie z brokułami z diety wegańskiej catering

Istnieje wiele mitów dotyczących podgrzewania w mikrofali. Tak przygotowywane posiłki mają być bezwartościowe, nie odżywcze, mało smaczne, a nawet rakotwórcze. Jak jest naprawdę i jak zdrowo ogrzać gotowe jedzenie?

Skąd wziął się mit o szkodliwości podgrzewania w mikrofali?

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie zmieniające fale elektromagnetyczne (pobierane z gniazdka) na fale elektromagnetyczne, czyli mikrofale. Fale poruszają cząsteczki wody znajdujące się w jedzeniu, które zaczynają drgać rotacyjnie. Drgania te powodują tarcie, w rezultacie czego żywność staje się ciepła.

Warto zaznaczyć, że kuchenki mają również regulację mocy – im wyższa moc, tym więcej fal elektromagnetycznych, a co za tym idzie – szybsze podgrzewanie w mikrofali. Obrotowy talerz znajdujący się we wnętrzu urządzenia sprawia, że jedzenie ogrzewa się równomiernie ze wszystkich stron.

Zatem czy podgrzewanie w mikrofali jest szkodliwe? Fale elektromagnetyczne to pojęcie, które wielu z nas kojarzy z lekcji fizyki w szkole lub filmów popularnonaukowych, nic więc dziwnego, że nie kojarzy się z żywnością. Należy jednak podkreślić, że emitowane przez urządzenie fale nie przedostają się na zewnątrz, a po ogrzaniu jedzenie nie zostają w nim, tylko znikają.

Podgrzewanie w mikrofali a inne sposoby obróbki termicznej jedzenia

Zarówno podgrzewanie w mikrofali jak i inne formy obróbki termicznej jedzenia (np. gotowanie, smażenie czy pieczenie) sprawiają, że posiłek traci wartości odżywcze. Głównie jest to spowodowane działaniem wysokiej temperatury i warunków jakie są stosowane podczas obróbki cieplnej. Im krócej podgrzewamy – tym straty będą mniejsze. Lepszym pomysłem jest również podgrzewanie „na sucho” lub na parze, ponieważ w wodzie rozpuszcza się część składników odżywczych.

Obróbka termiczna ma również swoje niepodważalne zalety – jedzenie zyskuje na walorach sensorycznych (smak, zapach, kolory, konsystencja), a także zwiększa się jego strawność oraz przyswajalność.

Podgrzewanie w mikrofali jest ponadto niezwykle szybkie i wygodne, nie wymaga bowiem użycia wielu naczyń, dodatkowego tłuszczu czy oczekiwania aż urządzenie się rozgrzeje. W mikrofali lądują jednak często dania wysoko przetworzone, z dużą ilością konserwantów, cukru, soli i tłuszczy – takie jedzenie z pewnością nie poprawi naszego samopoczucia i zdrowia. Jakie są alternatywy, jeśli nie mamy czasu na samodzielne gotowanie?

Catering dietetyczny do podgrzewania w mikrofali

Catering dietetyczny to świetna opcja na zadbanie o zbilansowany plan posiłków bez zaangażowania. Wystarczy wybrać interesujący nas plan (w ofercie posiadamy m.in. plan katogenicznywegetariańskibez nabiałuryb lub glutenu albo dietę optymalną), a kurier dostarczy zdrowe smaczne dania codziennie rano pod wskazany adres.

Gotowe posiłki mogą być podgrzewane w mikrofali, co jeszcze bardziej zmniejszy czas potrzebny na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów na co dzień. Zamów zestaw próbny w promocyjnej cenie i przekonaj się, że wartościowe jedzenie jeszcze nigdy nie było tak łatwe.