Catering ketogeniczny a wegetarianizm. Czy to dobry duet?
Dietę niskowęglowodanową chętnie wybierają osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. To specyficzny – czasami nawet kontrowersyjny – sposób odżywiania. Opiera się na pozyskiwaniu energii z tłuszczu, który znajduje się głównie w mięsie i produktach odzwierzęcych. Co w przypadku, kiedy nie je się mięsa, ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego? Czy wegetariańska dieta keto ma sens? A jeśli tak, to jak ją ugryźć? Jak się przygotować? Czy różni się od standardowej diety? Dowiesz się tego z poniższego artykułu.
Spis treści:
- Czy wegetarianizm i dieta ketogeniczna idą w parze?
- Czy wegetarianie mogą stosować dietę keto?
- Podstawowe zasady i odmiany wegetariańskiej diety wysokotłuszczowej
- Co jeść na diecie keto-wege?
Sprawdź też: Dieta pudełkowa. Jak zacząć, będąc alergikiem?
Czy wegetarianizm i dieta ketogeniczna idą w parze?
Klasyczna dieta ketogenna bazuje na dużej ilości zdrowych tłuszczów, umiarkowanej ilości białka i niewielkiej ilości węglowodanów. Z kolei wegetarianizm to dieta bezmięsna, w której zależnie od rodzaju eliminujemy:
- mięso;
- ryby;
- produkty odzwierzęce – np. smalec, żelatynę.
Czy można pogodzić te dwa różne sposoby żywienia? Tak. Co prawda mięso i inne produkty pochodzenia odzwierzęcego są głównymi źródłami zdrowych tłuszczów, ale istnieją sposoby, aby zastąpić je produktami roślinnymi.
Czy wegetarianie mogą stosować dietę keto?
Będąc na wegetariańskiej diecie keto, można osiągnąć tak samo zadowalające efekty, co na klasycznej diecie wysokotłuszczowej. Założenia i zasady pozostają bez zmian. Celem jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, czyli stan, w którym organizm zaczyna pozyskiwać energię z tłuszczów zamiast z glukozy. Standardowa dieta ketogeniczna opiera się na posiłkach mięsnych, dostarczających zdrowych tłuszczów. W przypadku wersji wege-keto takiej możliwości nie ma. W tej sytuacji trzeba zadbać o dostarczenie substancji zastępczych, które będą zapobiegać niedoborom. Konieczna może okazać się także suplementacja.
Podstawowe zasady i odmiany wegetariańskiej diety wysokotłuszczowej
Istnieją różne odmiany diety ketogenicznej w wersji wege. Różnią się przede wszystkim rodzajem spożywanych produktów odzwierzęcych:
- Klasyczna wegetariańska dieta ketogeniczna – rezygnacja z ryb, owoców morza, mięsa i niektórych produktów odzwierzęcych, jak np. żelatyna. Spożywanie jajek i nabiału jest dozwolone;
- Dieta semiwegetariańska – bezmięsna: dozwolone jest spożywanie ryb i owoców morza;
- Keto laktowegetarianizm – dozwolone jest jedynie spożycie mleka i jego przetworów;
- Wegańska dieta keto – całkowita rezygnacja ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego.
Co jeść na diecie keto-wege?
Zastosowanie diety niskowęglowodanowej bez uwzględnienia mięsa może wydawać się na pierwszy rzut oka wyzwaniem. Mięso, często postrzegane jako nieodłączny składnik takiej diety, stanowi źródło tłuszczu i białka. Jednak dla tych, którzy już wcześniej zdecydowali się na wegetarianizm, taki sposób odżywiania staje się bardziej intuicyjny. Istnieje mnóstwo smacznych i odżywczych alternatyw mięsa, które dostarczą potrzebnych składników odżywczych.
Co zamiast mięsa?
Należy sięgać po pełnowartościowe składniki bogate w witaminy D i B12, wapń, cynk, żelazo i białko. Należą do nich:
- tofu;
- tempeh;
- seitan.
Istnieje wiele alternatyw dla mięsa i ryb, które nie tylko stanowią bogate źródło białka, ale również dostarczają cennego błonnika pokarmowego. Dla tych, którzy preferują wegetariańskie wersje tradycyjnych przekąsek mięsnych, dostępne są takie produkty jak:
- wegetariańskie kiełbaski;
- kabanosy bezmięsne;
- burgery roślinne.
Choć te zamienniki potrafią doskonale naśladować smak i konsystencję mięsa, warto zwrócić uwagę na fakt, że często są to produkty wysokoprzetworzone. Na diecie ketogenicznej zaleca się unikanie takiej żywności. Dlatego zawsze warto dokładnie analizować skład i etykiety produktów, aby upewnić się co do ich wartości odżywczej.
Produkty wskazane na diecie keto-wege
Dieta ketogeniczna stawia na ograniczenie spożycia węglowodanów, co nie oznacza wykluczenia wszystkich warzyw czy owoców z jadłospisu. Istnieje cała lista produktów, które idealnie wpasowują się w ten sposób odżywiania, dzięki niskiej zawartości węglowodanów. Do polecanych należą:
- Warzywa bez skrobi i warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, papryka, kalafior, cukinia
- Orzechy i nasiona oraz masła i oleje z orzechów i nasion: orzechy włoskie, orzechy makadamia, pistacje, orzechy brazylijskie, nasiona chia, pestki dyni;
- Oleje roślinne: oliwa, olej kokosowy, olej z awokado;
- Pełnotłuste produkty mleczne: jogurt, mleko i sery;
- Źródła białka: płatki drożdżowe, jajka, tofu;
- Owoce niskowęglowodanowe: jagody, truskawki, maliny.
Ważne, aby dostarczać organizmowi wystarczającą ilość zdrowych tłuszczów i błonnika w ramach wegetariańskiej diety keto.
Sprawdź też: Dieta pudełkowa dr Dąbrowskiej a cukrzyca