przykładowe gotowanie danie z diety pudelkowej z wyborem

Białko roślinne – fakty, mity, źródła

Published On: 2 lipca, 2022
danie z brokułami z diety wegańskiej catering

Z roku na rok diety wykluczające z jadłospisu mięso, a nawet wszystkie produkty odzwierzęce zyskują na popularności. Jadłospis oparty na produktach roślinnych to świetny wybór dla osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo czy zatrzymaniu katastrofy klimatycznej. Jedną z głównych kontrowersji na tego typu diecie wzbudza białko roślinne. Jakie są jego źródła i co warto wiedzieć na temat tego makroskładnika?

Czy białko roślinne jest niepełnowartościowe?

Zwolennicy diety roślinnej mówią, że może ona polepszać samopoczucie, wspomagać pracę jelit, pomagać w osiąganiu celów sylwetkowych czy poprawiać wygląd włosów, skóry i paznokci. Przeciwnicy natomiast straszą złą przyswajalnością białka roślinnego i doprowadzeniem do niedoborów, jak jest naprawdę?

Białko to jeden z 3 makroskładników (obok węglowodanów i tłuszczy), a dokładniej są to aminokwasy w postaci białek – zwierzęcych lub roślinnych. Ilość białka w codziennym jadłospisie uzależniona jest od naszych celów sylwetkowych czy codziennej aktywności fizycznej.

Dobrze zbilansowana dieta sportowca, który buduje masę mięśniową, powinna dostarczać od 1,4 do 2 g białka na kilogram masy ciała, natomiast osoby, którym zależy na utrzymaniu zdrowia powinny dostarczać sobie z pokarmem od 1,1 do 1,4 g białka na kilogram masy ciała. Warto podkreślić, że może to być zarówno białko roślinne jak i odzwierzęce, którego źródło zajedziemy w mięsie, jajkach czy nabiale.

Ważna jest różnorodność aminokwasów białka roślinnego. Dobrze jest łączyć ze sobą białka pochodzące z produktów zbożowych z białkami, których źródłem są rośliny strączkowe. Względnie pełnowartościowe białko roślinne ma natomiast soja i produkty sojowe, takie jak napoje roślinne, jogurty, tofu czy tempeh.

Jakie są inne, dobre źródła białka roślinnego?

  • rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca, bób, groch czy fasola,
  • orzechy i nasiona,
  • zboża i kasze np. kasza gryczana, jaglana, jęczmienna lub quinoa,
  • warzywa takie jak brokuły, szpinak, kalafior.

smaczne i zdrowe warzywa i owoce dieta wegańska catering

Białko roślinne – produkty gotowe

Poza wyżej wymienionymi źródłami białka roślinnego w produktach nieprzetworzonych, osoby na diecie wegańskiej mogą również korzystać z gotowych posiłków i półproduktów bogatych w białko roślinne. Produkty i dania gotowe, które warto wymienić to m.in.:

  • bezmięsne parówki, wędliny i kotlety,
  • makarony z groszku, soczewicy bądź ciecierzycy,
  • produkty sojowe – tempeh, kotlety, tofu, jogurty oraz napoje naturalne lub smakowe (np. czekoladowe),
  • fasolka w sosie pomidorowym,
  • pierogi z farszem z soczewicy,
  • hummus, czyli pasta z ciecierzycy i masła sezamowego.

W ofercie naszego cateringu znajdziesz dietę wegańską oraz dietę wegetariańską – wystarczy, że wybierzesz odpowiednią dla siebie kaloryczność i ilość posiłków.

Catering dietetyczny bogaty w białko roślinne i w pełni zbilansowany

Chciałbyś spróbować diety roślinnej, ale boisz się niedoborów? A może nie masz czasu na gotowanie i planowanie całotygodniowego menu? Zamów pakiet testowy diety pudełkowej wegańskiej lub wegetariańskiej od Fit-Body. Otrzymasz zestaw smakowitych dań na cały dzień, które można szybko odgrzać w mikrofali czy zabrać ze sobą do pracy. Już dziś poznaj naszą ofertę i zadbaj o właściwe odżywienie organizmu.