Co jeść przy insulinooporności?
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na insulinooporność cierpi nawet 40% Europejczyków. Zaburzenie to wpływa na całe życie – powoduje zmęczenie, problemy z koncentracją czy nadwagę. Na szczęście dobra dieta i odpowiednie leczenie przynoszą pacjentom dużą ulgę. Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności.
Rola diety w insulinooporności
Insulinooporność jest zaburzeniem pracy metabolizmu, często towarzyszy nadwadze bądź otyłości, może również prowadzić do poważniejszych problemów, czyli cukrzycy. Osoby cierpiące na insulinooporność mają obniżoną wrażliwość komórek ciała na insulinę – hormon odpowiadający za poziom cukru we krwi.
Tkanki nie reagują prawidłowo na insulinę, w rezultacie czego trzustka produkuje coraz więcej tego hormonu, jednak w pewnym momencie trzustka nie nadążą z produkcją insuliny – wówczas może dojść do stanu przed-cukrzycowego lub nawet cukrzycy.
Podstawą leczenia insulinooporności jest prawidłowa dieta, zastosowanie technik antystresowych, a także zwiększenie aktywności fizycznej na co dzień. Wszystkie te czynniki wpływają pozytywnie na właściwe stężenie insuliny w organizmie.
Co jeść przy insulinooporności?
Dieta w insulinooporności przede wszystkim powinna opierać się na regularnie przyjmowanych posiłkach – niewielkie, częste posiłki dobrze wpływają na stężenie insuliny. Osoby z insulinoodpornością powinni również unikać żywności zawierającej cukier, czyli przede wszystkim słodyczy, produktów wysoko przetworzonych, gazowanych napojów czy alkoholu.
Jakie produkty warto jeść przy insulinooporności?
- bogate w błonnik roślinny – pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony, warzywa strączkowe (groch, fasola, soczewica),
- żywność o niskim indeksie glikemicznym,
- 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia,
- świeże owoce, szczególnie jagodowe,
- zdrowe, nieprzetworzone źródła białka.
Dieta przy insulinooporności od Fit-Body
W przypadku insulinooporności dietę warto skonsultować z lekarzem prowadzącym, który w jej planie uwzględni indywidualne potrzeby, np. związane ze schorzeniami współwystępującymi. Pewne zalecenia dietetyczne są jednak uniwersalne. Takie praktyki to m.in. małe, regularne porcje posiłków, dieta oparta o sezonowe, świeże produkty, niska zawartość cukru, produkty pełnoziarniste i unikanie żywności wysoko przetworzonej oraz spożywania alkoholu.
Dobrym pomysłem będzie postawienie na catering dietetyczny, który pozwala na regularne jedzenie zdrowych posiłków nawet w zabieganym trybie życia. Fit-Body proponuje plan optymalny, czyli maksymalnie różnorodną dietę z wysoka zawartością błonnika pokarmowego, świeżych warzyw i odpowiednich proporcjach makroelementów. Już dziś zamów pakiet testowy i ciesz się z jedzenia, które przynosi energię na co dzień.