
Co jeść przy insulinooporności?

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na insulinooporność cierpi nawet 40% Europejczyków. Zaburzenie to wpływa na całe życie – powoduje zmęczenie, problemy z koncentracją czy nadwagę. Na szczęście dobra dieta i odpowiednie leczenie przynoszą pacjentom dużą ulgę. Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności.
Rola diety w insulinooporności
Spis Treści
Insulinooporność jest zaburzeniem pracy metabolizmu, często towarzyszy nadwadze bądź otyłości, może również prowadzić do poważniejszych problemów, czyli cukrzycy. Osoby cierpiące na insulinooporność mają obniżoną wrażliwość komórek ciała na insulinę – hormon odpowiadający za poziom cukru we krwi.
Tkanki nie reagują prawidłowo na insulinę, w rezultacie czego trzustka produkuje coraz więcej tego hormonu, jednak w pewnym momencie trzustka nie nadążą z produkcją insuliny – wówczas może dojść do stanu przed-cukrzycowego lub nawet cukrzycy.
Podstawą leczenia insulinooporności jest prawidłowa dieta, zastosowanie technik antystresowych, a także zwiększenie aktywności fizycznej na co dzień. Wszystkie te czynniki wpływają pozytywnie na właściwe stężenie insuliny w organizmie.
Co jeść przy insulinooporności?
Dieta w insulinooporności przede wszystkim powinna opierać się na regularnie przyjmowanych posiłkach – niewielkie, częste posiłki dobrze wpływają na stężenie insuliny. Osoby z insulinoodpornością powinni również unikać żywności zawierającej cukier, czyli przede wszystkim słodyczy, produktów wysoko przetworzonych, gazowanych napojów czy alkoholu.
Jakie produkty warto jeść przy insulinooporności?
- bogate w błonnik roślinny – pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony, warzywa strączkowe (groch, fasola, soczewica),
- żywność o niskim indeksie glikemicznym,
- 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia,
- świeże owoce, szczególnie jagodowe,
- zdrowe, nieprzetworzone źródła białka.

Dieta przy insulinooporności od Fit-Body
W przypadku insulinooporności dietę warto skonsultować z lekarzem prowadzącym, który w jej planie uwzględni indywidualne potrzeby, np. związane ze schorzeniami współwystępującymi. Pewne zalecenia dietetyczne są jednak uniwersalne. Takie praktyki to m.in. małe, regularne porcje posiłków, dieta oparta o sezonowe, świeże produkty, niska zawartość cukru, produkty pełnoziarniste i unikanie żywności wysoko przetworzonej oraz spożywania alkoholu.
Dobrym pomysłem będzie postawienie na catering dietetyczny, który pozwala na regularne jedzenie zdrowych posiłków nawet w zabieganym trybie życia. Fit-Body proponuje plan optymalny, czyli maksymalnie różnorodną dietę z wysoka zawartością błonnika pokarmowego, świeżych warzyw i odpowiednich proporcjach makroelementów. Już dziś zamów pakiet testowy i ciesz się z jedzenia, które przynosi energię na co dzień.



