Witamina C w diecie i jej właściwości
Czy wiesz, że witamina C, inaczej nazywana kwasem askorbinowym, to jeden z kluczowych związków organicznych, który jest potrzebny do właściwego rozwoju większości organizmów żywych? Zarówno wśród ludzi, jak i u zwierząt podstawową formą suplementacji tego związku jest odpowiednia dieta. Przyjrzyjmy się z bliska działaniu witaminy C, właściwościom oraz pokarmom bogatym w ten naturalny przeciwutleniacz.
Witamina C – właściwości, zapotrzebowanie i efekty niedoborów
Wpływa na prawidłową krzepliwość krwi, ułatwia wytwarzanie ciał odpornościowych, przyspiesza gojenie ran oraz ułatwia przyswajanie żelaza – to tylko niektóre z korzyści odpowiedniego poziomu witaminy C. Właściwości tego pierwiastka obejmują również serce i układ krwionośny, ponieważ kwas askorbinowy obniża ciśnienie krwi.
W przypadku niedoborów witaminy C pierwszymi dolegliwościami są m.in. bóle stawów oraz mięśni, krwawienie dziąseł, złe gojenie się ran, utrata apetytu, osłabienie odporności czy obniżenie stanu psychofizycznego.
Zapotrzebowanie na witaminę C różni się w zależności od wieku, płci czy stanu fizjologicznego. Warto jednak podkreślić, że zapotrzebowanie na ten związek jest największe spośród wszystkich. U dorosłego, zdrowego człowieka wynosi ono około 1mg/1kg masy ciała, a u niemowląt i dzieci wynosi 2 mg/1kg masy ciała. U kobiet ciężarnych oraz podczas karmienia piersią wzrasta do 1,5mg/1kg masy ciała. Zapotrzebowanie jest najwyższe u osób, które:
- mają nadciśnienie,
- cierpią na cukrzycę,
- palą papierosy,
- u kobiet z ciążą wielopłodową.
Jeśli należysz do ww. grupy, szczególnie powinieneś zainteresować się tym, gdzie jest najwięcej witaminy C.
Witamina C – gdzie występuje i co wpływa na jej zawartość?
Posiada właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia apetyt, zwiększa odporność i przyspiesza gojenie ran – taka właśnie jest witamina C. Gdzie najwięcej znajdziemy tego związku?
- owoc dzikiej róży,
- czarna porzeczka,
- czerwona papryka,
- nać pietruszki,
- brukselka,
- brokuły,
- kalarepa,
- pomidory,
- kapusta,
- szpinak,
- truskawki,
- kiwi,
- owoce cytrusowe.
Na zawartość witaminy C w powyższych produktach wpływa przede wszystkim obróbka termiczna. Jak możemy przeczytać na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia: – Suszenie odgrzewanie potraw, ale także zbyt szybkie rozmrażanie wpływają na przyspieszony rozkład witaminy C. Straty mogą sięgać od 20% podczas przygotowywania surówek, aż do 50% w przypadku gotowania warzyw.
Sięgnij po catering dietetyczny od Fit-Body
Chcesz mieć pewność, że Twój codzienny plan żywieniowy jest bogaty we wszystkie niezbędne minerały i związki, w tym w witaminę C. Właściwości prawidłowego żywienia są nie do przecenienia – zdrowa i promienna cera, mocne włosy, energia do codziennych zadań i dobre samopoczucie, to tylko niektóre z korzyści. Zaufaj doświadczeniu i wiedzy dietetyków i postaw na catering od Fit-Body. Możesz wybierać spośród 10 planów żywieniowych z różnymi wariantami kaloryczności (od 700 do 3600 kcal) w wariancie wegetariańskim, wegańskim, bez nabiału, glutenu czy laktozy.
Catering od Fit-Body to gwarancja świeżych, kolorowych, sycących i pysznych posiłków, a także ogromna oszczędność czasu. Już dziś zapoznaj się z pełną ofertą i zamów dzień testowy z wybraną dietą.