Dieta pudełkowa a koronawirus
Globalna epidemia i związane z nią restrykcje zdają się wpływać na niemal każdy aspekt naszego codziennego życia. Z pewnością zmianie uległy zwyczaje żywieniowe. Zamknięte restauracje i bary, utrudnione zakupy, a w przypadku wielu osób praca zdalna – to wszystko sprawiło, że wiele osób zastanawia się nad wyborem cateringu dietetycznego. Jednocześnie dużo osób zastanawia się, czy to rozwiązane jest bezpieczne, a także czy sama dieta może nas ochronić przed COVID-19. Aby wyjaśnić wszystkie wątpliwości, przygotowaliśmy krótki wpis przybliżający temat.
Czy można zapobiec COVID-19 przy pomocy diety?
Bezpośrednio – nie. Nie ma żadnych dowodów na to, że jakikolwiek rodzaj posiłku niszczy wirusa lub wpływa na walkę z nim. To samo tyczy się wszystkich witamin, minerałów czy suplementów diety, co potwierdza Polskie Towarzystwo Dietetyki. Nie oznacza to jednak, że to, co jemy, nie ma żadnego wpływu na ryzyko zakażenia.
Regeneracja organizmu
Warto budować ogólną odporność, a dieta pudełkowa jest tego świetną podstawą. Regularnie dostarczane, zbilansowane i urozmaicone posiłki pomagają utrzymać układ immunologiczny w dobrej formie. Jeżeli chcesz zmienić swoje zwyczaje żywieniowe na bardziej zdrowe, catering dietetyczny to bardzo dobry sposób, aby nabrać dobrych nawyków, a jednocześnie zwiększyć odporność organizmu. Stawiając na niskoprzetworzone produkty, oczyścimy organizm z toksyn i uregulujemy poziom glukozy we krwi, co bezpośrednio wzmocni nasz organizm i przygotuje na walkę z patogenami.
Zdrowa dieta dopasowana do indywidualnych potrzeb z pewnością pomoże także ozdrowieńcom. Wyczerpany chorobą organizm łatwo może paść ofiarą tej samej lub innej infekcji, często z dużo gorszymi skutkami. Dlatego szczególnie warto zadbać o siebie po powrocie do zdrowia, a odpowiednie, urozmaicone żywienie jest tego podstawą. Dobrze dobrany catering dietetyczny będzie w takim wypadku jak najbardziej wskazany.
Czy koronawirus przenosi się przez jedzenie?
Wiele osób obawia się, że zamawiając posiłek z restauracji lub firmy cateringowej, naraża się na duże ryzyko kontaktu z wirusem. W końcu zawartość opakowania przechodzi przez ręce magazynierów, kucharzy a finalnie dostawcy. Nic bardziej mylnego! Do tej pory nie odnotowano ani jednego przypadku zakażenia się koronawirusem poprzez jedzenie. Dodatkowo każda firma dbająca o klientów wdraża przejrzyste procedury bezpieczeństwa na każdym poziomie produkcji, a szczelnie zamknięte pudełko jest łatwe do samodzielnego zdezynfekowania.
Czy dostawa jedzenia jest bezpieczna?
Tak, szczególnie przy wyborze dostawy bezkontaktowej. Dostawca zostawia wtedy posiłek pod drzwiami, podczas gdy płatność zazwyczaj realizowana jest przelewem. A to właśnie bezpośredni kontakt z drugą osobą niesie największe ryzyko zachorowania na COVID-19. Jest to więc o wiele bezpieczniejsze rozwiązanie niż choćby wizyta w sklepie czy osobisty odbiór posiłku w restauracji. Mniejsza liczba spotkań to mniejsze ryzyko dla nas i naszych bliskich – proste! A do tego jakie wygodne!
Catering dietetyczny w obliczu kwarantanny
Biorąc pod uwagę wszystko, o czym pisaliśmy powyżej, można śmiało powiedzieć, że dieta pudełkowa jest wręcz idealna na czas pandemii. Jest bezpieczna i ogranicza kontakty z innymi ludźmi do absolutnego minimum. Samo jedzenie nie przenosi koronawirusa, a odpowiednie procedury gwarantują, że pudełko i inne elementy zamówienia są bezpieczne. Co więcej, regularne i różnorodne posiłki pomagają budować odporność i polepszyć Twoje samopoczucie w tym nietypowym czasie. A jeżeli zastanawiasz się, czy to dobra opcja dla Ciebie, polecamy zamówić pakiet testowy. To doskonały czas, aby próbować czegoś nowego. Jak widać, kwarantanna ma też plusy – może motywować do działania i zmiany nawyków na zdrowsze!